16 May 2011

Selamat Hari Guru

Assalamualaikum,


Guru merupakan seorang insan yang penting dalam kehidupan kita selepas ibu bapa. Saya percaya jasa dan pengorbanan guru tiada tolak bandingnya. Andai anda seorang jurutera, peguam, doktor, akauntan, pelajar dan lain2 lagi pada masa kini. Semuanya bermula di bangku sekolah ketika anda diajar oleh seseorang yang bergelar guru. 


Jasa guru bukan lah  kecil !


Mengajar pelajar mengenal, menulis dan membaca nampak seperti kerja yang senang tapi mampukah anda melayan kesemua kerenah pelajar jika anda seorang guru ketika ini ? Mampukah anda ?



Kini Aku Kernamu nyanyian Firdaus penuh maksud tersirat ! 


Guru sekarang bukan macam dulu, Guru sekarang dah tak boleh beri hukuman kepada murid. Nanti muncul lah surat atau pun panggilan dari ibubapa murid tersebut. Itulah situasi yang dihadapi kakak saya sebagai seorang guru. Jauh berbeza dangan zaman persekolahan saya, ayah saya siap pesan lagi dengan cikgu 


"kalau dia buat salah pukul lah supaya ianya menjadi satu pengajaran buat diri nya, semoga dia jadi insan yang berguna satu hari nanti !"

Perbezaan guru dahulu dan sekarang !

Orang tua-tua kata kalau nak kerja jadilah seorang guru sebab kerjaya sebagai seorang guru terjamin masa depan. Tapi kalo nak kumpul harta yang banyak jangan lah berharap kepada profesion perguruan itu. 


Namun kekayaan sebenar guru adalah apabila ilmu yang diajarnya berjaya difahami murid dan ianya digunakan pula oleh si murid untuk untuk kebaikan dan disampaikan oleh murid tersebut kepada yang lain. Jadi kekayaan guru pasti bercambah dengan ilmu yang disampaikan nya ketika di sekolah dan menjadi bekalan berguna di akhirat kelak.


Marilah kita mendoakan kesejahteraan guru-guru kita di dunia mahupun di akhirat agar mendapat keberkatan nya. 


Akhirkata, Selamat hari guru ! teruskan lah menjadi lilin yang menerangi hidup seorang insan yang bergelar murid


De'din

  • Berita baik untuk guru PM kita yang baik hati tu dah perkenalkan Kaedah baru kenaikan pangkat
  • Dikesempatan ini juga sama-sama lah kita sedekahkan al-fatihah kepada guru-guru yang telah pergi meninggalkan kita semua. Semoga roh mereka dicucuri rahmat.
  • Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara

26 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Selamat Hari Guru...
LM pernah jd pendidik dulu , mmg mencabar.tp seronok bila jmp anak2 muris ..mereka msh kenal kita.yg bestnyer ada yg dah jd blogger..jmp kita dia tegur...best!

shahjiehan said...

selamat hari guru.. aku guru part time je

hehehe

Syat0za Zai said...

wuuu~ den plak tengah menjadi pelajar *mmg tengah jadi pelajar skang ni..ahaha :D selamat hari guru ^_^

HEROICzero said...

hari Guru kurang beri aku apa2 makna, as untuk bekas pelajar yg macam aku ni.

apa2 pun, untuk pendidik, dan bakal pendidik,

selamat hari Guru, semua. =)

Dayana AZ said...

mmg jasa guru bukan kecil :) takde sapa dpt ganti jasa mereka kan3 :D heee.

enyheartsdiamond said...

masa sekolah dulu saya tak pernah pun nak rapat2 atau mengampu-ngampu cikgu.. saya biasa2 ja..

selamat hari guru! :D

sugar2 kapas strawberry said...

selamat hari guru!!!

Solihin Zubir said...

kesian kan kat cikgu skrg.. semua serba x kena sbb murid mkin biadap n terlalu manja..

SELAMAT HARI GURU!

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy repair dan spray helmet lama

Puisi 1

Bila murid duduk
cikgu berdiri
bila murid diseligi
cikgu pulak kena gari
murid datang naik BMW 7 siri
cikgu datang motor buruk cukai jalan pon mati
murid belajar sampai PhD
cikgu baru berkira nak sambung degree
namun begitu
di dunia cikgu berbakti
moga di akhirat syurga menanti

Puisi 2

Guru bagaikan NTV7
kerana “Ceria Selalu”
Guru juga kadang kala seperti TV 3
kerana “menjadi inspirasi hidupku”
yang pasti
Guru bagaikan serifm “sentiasa di hati”
dan yang paling penting
guru bagaikan pakej astro kerana
“macam macam ada”

Puisi 3

Waktu pelajar sakit,
guru menjadi doktor
waktu pelajar buat kes,
guru menjadi polis
waktu pelajar bayar yuran,
guru menjadi akauntan
waktu pelajar berkhemah,
guru menjadi rambo
waktu pelajar keliru,
guru menjadi penunjuk arah
Teruskan perjuangan yang mulia
ikhlaskanlah hati
selamat hari guru
untuk semua warga pendidik

phee ungu said...

: selamat hari guru ;')

HonEyBuNNy said...

selamat hari guru....;-)

saya bangga jadi anak cikgu..hehe

HajarRasdi [BdkKck] said...

dari gurulah kita bermula.. ^_^

Farhan Zulhusmi said...

betul tu..betul...
dulu...parent farhan xkesah bila farhan kena pukul...
tapi parents sekarang xbagi anaknya kena pukul..cmne???

niesz said...

happy teacher's day tuk semue guru2 malaysia..heeee

p/s: awk, vco tu mmg sesuai tuk laki n perempuan, sgt membntu tuk kesihatan..try la, hrga die rm39.90+ postage rm5, utk hair treatment pun ade, ley view http://zafneeshop.blogspot.com
atau email dekat sini untuk order email: zafneeshop@yahoo.com

THE LEKAT LEKIT STORY said...

Guru akan kekal di panggil guru sehingga ke akhir hayat. itulah anugerah seorang guru

cik sakdi said...

ape la zaman skarang mak bapak xbg pukul anak. kalau anak dah perangai macam beruk, xkan nak biarkan, kalau anak failed,salahkan cikgu, padahal perangai anak mcm pe, huhu

zati embong said...

Selamat Hari Guru..

nk jd guru jugak,tp da bnyak kali terlepas nk apply kpli ni.sobsob.

kiwi said...

selamat hari guru..soryy..kiwi busy sket..dgn survey camp..hbes exam terus ade camp ..btw singgah lawat sahabat kat sini ^^

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy spray bumper dan grip handle pintu

kepada guru guru seMalaysia nak ucapkan selamat hari guru untuk semua.... moga dapat mendidik anak bangsa tanpa rasa jemu

Amirrah Zawani said...

selamat hari guru..
jg guru kena byk bersabar :)

diana said...

setakat ni akak jadi guru pada maisara saja..:)

nub said...

selamat hari guru!

Ain Zulaikha said...

selamat hari guru :)

saya bukan tomato said...

sayangggg cikgu .. hehe :P

mama kite dapat jadi tokoh guru sekolah .. rase bangga sgt .. hehe

Anna Boleyn said...

rindu kat cikgu2 sekolah..huhu

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said...

tanpa guru, siapalah kita :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...