24 November 2010

Korban Raya Story

Salam,

Tajuk ntah apa2 grammar dier !

Btw, sebenarnya De'din nak citer pasal raya korban kali ni. kali ni De'din buat day by day bermula dari hari selasa.


|Selasa |16/11/2010| senja |


Ketika sedang leka bermain FB tiba2 kawan De'din buzz ! maka terjadilah babak ini :


S         : woii esok jemput mai rumah aku
De'din : buat apa ?
S        : buat apa lagi mai raya lah !
De'din : ang gila ka esok ? raya apa awal2 ?
s         : awat nya ang raya bila ? ang ikut mazhab mna ?


lepas rasa macam ada something wrong, De'din pown p tanya mak De'din . Esok raya erk ? mak De'din kata yelah esok lah raya !


De'din pon kata ooooo.. Patutlah mak buat ketupat dah !

Lepas tu cepat2 masuk bilik sambung chat :


De'din : saja melawak (cover malu ) hihi
S        : ha lah.. esok jgn lupa mai


Selesai ja solat maghrib terus bertakbir bersama keluarga ! tapi raya kali ni x cukup kuata. tapi raya tetap raya !


|Rabu|17/11/2010| Subuh|


Lepas ja solat subuh sekali lagi bertakbir bersama lepas tu bermaafan, Then breakfast, buka lappy, Sedar2 dah tido ! haha

Mak De'din kejut dalam 7:45 macam tu lah ! soh mandi semahyang raya. De'din pown kata awal lagi lah mak adik nak tido sikit ja lagi .

Bila bangun tengok jam Dah 8:15. dalam hati berkata alamak sembahyang kul 8:45 sempat ke x ni ? Mandi2 terus cri baju melayu. Alamak mana pula baju ni (tyme ni bilik mmg selerak sbb baru ja sampai rumah)

Dah jumpa baju butang pula x jumpa, last sekali De'din rembat butang kawen (butang len2 jenis)

Sampai ja surau owg dah bangun nak solat. nasib sempat !


lembu yang bakal dikorbankan keesokannya 


Stop sampai situ !
ada lagi sebenarnya.. tpi x menarik !



|khamis| 18/11/2010| Pagi |


Bangun solat subuh !
lepas tu macam biasa lah ! Zzzzzz

then dalam pukul 9 dah jaga ! Sebab dengar bunyi bising yelah arini abg De'din buat kenduri aqiqah untuk anak dia yang ni

Irdina Qasrina

Lepas tu mak kata p lah surau tolong orang lapah lembu. tyme De'din p tu ada sekor lagi yg belum sembelih. Apa lagi De'din pown tunjuk lah keheroan De'din !

Apa x percaya ? tgklah gambar kat bawah ni :-



waktu ni Lembu ni tgh mengelupor 

kali ni dah rasa ok dah !

 
akhirnya !

Hari tu memang penat lah ! Badan pown bau lembu ja !



De'din :
  • Rasa macam tunging langang ja ayat !
  • mesti ada yg rasa entri raya korban dah basi 
  • btw, Salam adil adha dri De'din
  • senyum selalu =)



21 November 2010

Bila lelaki macho vs awek cun ! apa jadi ?

Jom lihat komen kat fb ni !
Lawak ja bila dengar ..
Enjoy it !

Let' vs
Boy : NO WOMEN NO CRY…. NO WOMEN NO PROBLEM…

Girl : eleh…

Boy : Perempuan terlalu tinggi sgt ego.. lelaki rilek ja.. huhuhuhu

Girl : lelaki kuat tipu… mainkan perasaan owg je..

Boy : Yg 2 dh mmg tabiat lelaki.. pompuan pun sama ja.. 2x5.. huhuhu

Girl : pmpuan ngan laki mna das ma ekk..

Boy : mmg la x sama,, tapi perangai pompuan sma ja ngan laki.. 2x5.. huhuhuhu

Girl : pompuan klau syg 2 sungguh ek.. sb 2 mdah kna tipu ngan laki..

Boy : Llaki pun syg sgguh jgak tp pmpuan ni snang sgt berlaku curang.. pantang nmpk llaki len,,cair ja.. huhuhu.. 2 la pmpuan...


Let's start

Girl : mna da ek....laki 2 klu nmpak pmpuan segak ckit mula la nk mgayat....

Boy : Bkan nk mgayat la,,tp nk kcu ja.. dh jd hobi llaki kcu pmpun.. Hmm,,pmpuan 2,,klu llaki ensem mgayat,,trus cair.. 2 la pmpuan ni mudah curang... huhuhuhu

Girl : mna da....ish...jgn nk mgada ngada tuduh pmpuan ek....xsmua pmpuan cm2.

Gua : wahaha.. bertengkar lah hampa dua !


The end !



De’din
  • Banyak lagi kowt kumbang dan bunga yg len
  • AndaI HadIRnya CiNta, MenGapa iA SekadaR Utk MenyaKitkan, lbh baik ianya x datang kan => dr cinta dedin
  • Senyum selalu =)

16 November 2010

Dia Tak Bernasib Baik

Salam blogger sekalian,


Entah kenapa sejak kebelakangan ni kita sering dihidangkan dengan video-video kerosakan akhlak dikalangan remaja dan lebih memalukan remaja itu adalah remaja di kalangan bangsa MELAYU. Melayu yang dulunya terkenal dengan sikap sopan santun dan budi bahasa kini hilang ditelan zaman. 


Satu persatu video mendedahkan keaiban bangsa kita kini tersebar dengan meluas melalui jaringan sosial seperti Facebook, Twitter dan Youtube. 


Salah satunya ialah :-


video


Walaupon dia seorang pengemis cuba lah respect dia. Kalau dah tak nak tolong jangan lah  p ketuk kepala pengemis tu ! dah lah dia dah tua ! Tak kira lah apa jua agama dia kita kena lah beradab ! betul x ?


Apa nak jadi nih ?
Bila kita akan sedar  ?
Siapa yang harus dipersalahkan ?

Bangsa kita kini sudah jauh ke belakang ! x sedar2 lagi ka ?


De'din:-
  • Hakikat zaman sekarang !
  • Minta dijauhkan dri benda2 ni
  • Senyum selalu =)


15 November 2010

Rushing Back

Salam blogger !


Akhir nya, harini De'din kembali meng'update' kan blog ni setelah menyepi seketika. Mesti ramai yang tunggu De'din update kan. haha. Mesti ramai kan ? jika ya sila pergi Mcd berhampiran untuk dapatkan fries dan mcshaker khas dri De'din .  Yang pasti kak hana merupakan salah seorang yg tertunggu-tunggu entri ini.


Selama ini dedin bukan sengaja tak nak update blog.Tapi apakan daya demi masa depan terpaksa De'din korbankan wah pasrah ja ayat . De'din tinggalkan lappy tersayang ni dekat rumah sebab lappy ni akan mengganggu fokus bila exam. So, tanpa kerelaan hati De'din trpaksa merelakannya. sekali lagi ayat pasrah




Hi everyone !


Dah tu macam mana De'din on9 FB ? Jawapannya :-


Walaupon lappy ini De'din tinggalkan di rumah tapi lappy housemate De'din kan ada lagi ! hehe. Dari situ lah De'din onsembilan. Tu lah kan hakikat kehidupan De'din susah sekali untuk meninggalkan Dunia Maya ini.


Korang pula macam mana ? macam De'din juga ke ?


Btw, De'din baru ja habis final khamis lepas, then terus pergi melancong ke KL dan Melaka bersama geng2 kamsis yang terbaik ! Dan sekarang kesan dari perlancongan itu memang benar2 terasa ! dan De'din dapat rasakan De'din perlukan rehat yang cukup. Rehat yang cukup tu makna nya tidur lah. Dahlah 29 ni De'din kena lapor diri untuk LI macam esok ja kan. hehe.


So, bye2 !


De'din :-
  • Sedang menanti gambar perlancongan !
  • Melaka best juga erk ! hihi
  • Tyme ni lah tyme paling sesuai untuk tag De'din join contest 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...