09 July 2010

Susahnya ada kawan, senangnya nak berkawan

Assalamualaikum,

Betul tak??

Susahnya ada kawan, senangnya nak berkawan!! Tepat sekali sebab itu sekarang saya cuba untuk tidak menambah jumlah kawan saya. Sememangnya saya tak berminat lagi nak berkawan!!

Laptop saya rosak 3 minggu yang lalu. Bila dah rosak mestilah pergi repair kan? Jadi meranalah saya untuk 3 minggu yang baru berlalu. Nak buat apa semuanya susah. Adalah saya minta pinjam laptop kawan tapi semua muka macam tak ikhlas langsung.



Lepas tu terus saya teringat waktu mula-mula beli laptop ni. Waktu tu ramai kawan-kawan saya yang belum ada laptop cuma 2-3 orang saja. Waktu tu kalo diorang nak guna saya tak kisah langsung. Kadang-kadang pinjam sampai sehari dua tak pulang-pulang kan sampai nak kena tuntut.

Tapi sekarang bila laptop saya rosak saya nak pinjamlah bukannya lama pon!! Tapi macam hampeh ja.

Dan yang sangat-sangat terbaru.
It's not complicated yet!!

Dekat alor star mall ada pc fair. Saya ajak lah beberapa kawan nak minta teman p sana. Tapi cuma sorang ja yang nak ikut. Yang sorang ni pon satu!! dah tau tak boleh mai jangan lah janji. Pergilah saya merayap sorang2 sana-sini usha!! Then bila dah habis balik lah dengan barang yang tak seberapa tu sambil dapat free gift yg comel.

Dulu ada lah sorang kawan dia ni budak selatan. Satu hari tu saya ajak dia balik rumah saya lepas tu bawa lah pusing-pusing bandar yang raya ni. Then, dia kata 'bestnya ko banyak gila kawan.. p sana ada p sini ada' lepas tu dia kata lagi 'teringin nak ada kawan ramai macam ko'


Saya senyum jelah dengar dia cakap. Tapi saya kata JANGAN dan saya tak teringin nak berkawan lagi. Sebab kawan ni macam 'kuaci'. Betul ke?? cuba fikir tengok!!

Nak berkawan memang senang tapi memang susah bila ada kawan. Langkah terbaik sekarang jangan berkawan. haha!! ^_^

De'din:
  • Bertambah semakin kurang -->Tentang kawan yang datang bukan untuk membantu, melainkan untuk menambah kesusahan.
  • Adat lah nama pown kawan..]]
  • Kawan ketawa senang dicari!!
  • senyum selalu =)
  • Dan khas untuk kawan yang kawan


19 comments:

Aldi-Shah said...

Betul jugak, sbagai contoh kat FB, senang giler nak carik kawan, tp kita takleyh angap 'ada' sbb kadang2 nih ada jugak yg add kita tapi tak buat2 apa2, means dye add kita semata-mata nk tambah friends list, so kita takleh anggap yg tue sebagai kwn yg kita 'ada', maksud aku kat sini, klau kita 'ada' kawan, kita bleyh minta tlog dye, share opinion, n dikenali lah, bukan main add sebrgn tp nama pown tak taw, setahun jd kawan kat FB, tup..tup.. dpt taw dye tue musuh tradisi kita, hah, itu menunjukkan kita nie senang nk carik kawan tp takleyh dijadikan kawan. Cam biasa lar kawan sama2 senang mudah dicari, yg sanggup sama2 susah plak ssh nk dijumpai zaman skrg nie...

De'din said...

aldi..

yg tu fb dunia maya..
yg aku cakap ni dunia realiti..

apa2 pon ang lah kawan yg ssh dicari!!
terima asih sbb berkawan dengan aku!!

Aldi-Shah said...

Welcome... Skrg relity & Maya hampir sama jer, org yg selfish makin ramai... Contoh yg maya dah berlaku kat realiti ialah Add & Remove.
Kat fb leyh add org n remove ngn senang, camtu gark kat realiti, ble kita susah, kawan yg baik pown akn remove kita dr jadik kawan dye... takleyh jangka sapa kwn baik n kawan biasa...

De'din said...

aldi..

yarh2 that right's!!
kawan tu macam 'kuaci'

Azeer Yeyaa said...

aku kawan jenis camtuh tak dedin? hehe

alynn malynna said...

kisah kamu sama seperti sy..terutamanya bab laptop tu...

kawan dtg dan pergi.....

HEROICzero said...

kalau tak berkawan, sampai bila kita takkan jumpa teman, sahabat.

Selama kita hidup, kita dah jumpa berpuluh, beratus, malah mungkin beribu kawan.

Tapi hari ini, cuba tengok sekeliling kita. ada seorang dua atau tiga orang kawan yang masih ada dengan kita dari dulu.

itulah teman kita, sahabat kita. kan? stick with them =)

kalau tak berkawan, sampai bila kita takkan jumpa teman, sahabat.

meowwmania said...

alaa..br nak kawan huhuu

byk kebenarannya apa yg saudara luahkan tu, setuju sgt2

lebih suka berkawan dgn haiwan ;)

De'din said...

azeer..

haha..
ang lah tu azeer oii..
dok tnya pula..

haha!!

ang bukan kawan aku
ang sahabat aku

De'din said...

alynmalynna..

pergi tanpa kembali kan bagus..
hehe

De'din said...

heroic zero..

kawan memang ramai bro..
tapi yang betul2 kawan tu lah yg dicari sgt tu..
ssh sng bersama..

tapi ayat ni mmg betul
'kalau tak berkawan, sampai bila kita takkan jumpa teman, sahabat.'

bak kata owg tua2..
x kenal maka x cinta

De'din said...

meowmania..

berkawan ngan ikan pon best :)
sayang x dak masa nak bela skrang ni..

kecik2 dulu bnyak lah ikan..

Anne Boleyn said...

habis camne skang? labtop dah okey ke? btw, menda comel ape yg dedin beli kat pc fair tu.

hmm sabar je lah dedin, lumrah lah tu dalam berkawan. senang citer, tak yah kawan ngan diorang dah. huhu

De'din said...

hana..

dah okey!!
lepas tukar ribbon kat screen..

x payah kawan??
haha
kosong lah kanvas hidup de'din nnti

Anonymous said...

ceh..ank kta kat aku eh??bab aku x bgi gna google crome??

De'din said...

alamak annymous atiq terasa!!

haha..
owg len lah..
yg x bagi aku guna trus!!

cik sakdi said...

same la, kadang2 aku xpernah nak berkira bab berkawan ni, tapi kadang2 menyakitkan hati, nak kirim makanan pon diorang leh sindir2,, aku malas r nak ungkit kan, tp nasib baik major kawan aku x hampas dan semua best! :)

nanie zainudin said...

weh! agak2 aku kawan ko yg macam mana???????????
kakakakka

teh tarik said...

sabar yer...lumrah dunia ...
..aku rase ..pernah mengalami..
semua org mesti pernah mengalami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...